Jeg anbefaler at du rengør dine smykker jævnligt. Især øreringe og ringe kan samle skidt og hudfedt, som kan føre til eksem og allergiske reaktioner. Brug gerne lidt sæbevand, evt. med et lille skvæt salmiakspiritus og en blød tandbørste, brug handsker. Rengør i hulrum under sten og hvælvede overflader, samt bagmekanikker til ørestikker, da det ofte er her skidtet samler sig.

Husk det ikke er godt at bade eller dyrke sport med sine smykker på. De kan hurtigt blive misfarvede, og eventuelle limninger vil hurtigere opløses.

Overfladebehandlinger

Alle overfladebehandlinger vil med tiden slides af, såsom forgyldning, rhodinering, oxydering og mattering mm. Hvor hurtigt de slides afhænger selvfølgelig af, hvordan du behandler dine smykker, hvor meget du går med dem, og hvor meget syre du har i huden. Hvis du har meget syre i huden, om det er naturligt eller pga. medicin, så kan du misfarve dine smykker og slide overfladebehandlinger af hurtigere.

Blanke eller matte overflader:

Blanke overflader bliver matte over tid og Matte overflader bliver blanke over tid.
-heldigvis kan næsten alle overflader genskabes.

Forgyldning:

Hvis dine Forgyldte smykker er blevet lidt mørke, så dyp dem gerne i lidt flydende guldrens. (det kan købes hos din lokale guldsmed, eller i udvalgte supermarkeder). Bemærk at perler og koraller ikke tåler guldrens, og hvis der er limninger på smykket, kan disse også tage skade af væsken. Brug evt. en blød tandbørste at dyppe i væsken, og vask så smykket. Bemærk at væsken er MEGET giftig, så brug handsker.

Du må helst ikke gnide på smykkerne med en klud, idet du slider forgyldningen af.

Hvis forgyldningen er begyndt at blive lysere, så er den ved at blive slidt af, og skal forgyldes igen.

Rhodinering:

Du kan ikke pudse rhodinerede smykker, blot tørre dem forsigtigt med en pudseklud, og ikke gnide for hårdt idet man slider yderligere på rhodineringen. Hvis det ikke bliver pænere, så må du få smykket rhodineret den igen.

Oxydering:

Du må helst ikke dyppe oxyderede sølvsmykker i flydende sølvrens, idet det fjerner oxyderingen. Alternativt kan du gnide forsigtigt med en pudseklud de steder hvor smykket ikke er oxyderet. Bemærk hvis smykket er oxyderet overalt skal du ikke røre ved det. Man kan altid oxydere smykket på ny.

 

Limning

Hvis dine smykker har perler eller sten som er limet i, er det vigtigt at du ikke bader med dine smykker. Det anbefales heller ikke dyrke sport med dine smykker på, da både vand og sved er med til at opløse limen. Jeg vil anbefale at du tjekker perlen eller stenen engang imellem, ved lige at se om den kan drejes eller tages af (uden brug af vold selvfølgelig!). Man kan altid lime den fast igen.

 

Sten og perler

Hvis der er sten og perler i dit smykke skal du være opmærksom på hvordan du bruger dem. Der kan ikke gives garanti for skår og skrammer, selv Diamanter kan ved hårdhændet brug, eller blot ved at være uheldig, få skår. Sten og perler i øreringe og halskæder er ikke ligeså udsat som i f.eks. ringe og armbånd. Jeg anbefaler at du inden du køber et smykke, overvejer om det er til hverdag eller fest, og så vælger stenen derudfra. Hvis du ikke vil lade sig begrænse af dette, skal du blot være opmærksom på at ”bløde” sten går lettere itu. Nedenfor har jeg lavet en lille guide til hårdhed i diverse sten.

 

Mohs skala -Skalaen går fra 1-10, hvor 10 er det hårdeste materiale. Bemærk der er et stort spring i hårdhed fra 9-10.

10. Diamant.

9. Safir, Rubin (Korund).

8. Topas.

7. Kvarts (Rosakvarts, Røgkvarts mm.) Akvamarin, Ametyst, Citrin, Smaragd, Turmalin, Morganit.

6. Agat, Calcedon Chrysopras, Granat, Hæmatit, Labradorit, Månesten, Onyx, Peridot, Phrenit.

5. Apatit, Opal.

4. Flourit.

3. Azurit, Koral, Perle.

2. Rav.

1. Talkum, Grafit.

 

Håber du bliver glad for dit nye smykke…